Formaat en legrichting | Cérunique ...

De mooiste én voordeligste tegelstudio van Limburg

Formaat en legrichting

Het kiezen van nieuwe tegels is voor de meeste mensen iets dat ze maar eens in de 15 jaar doen. Begrijpelijk dat je goed nadenkt over de keuze. In deze blog delen we onze tips over het kiezen van het formaat en de legrichting van je tegel.

Denk na over de vorm en de legrichting: Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een groot formaat tegel voor een ruimtelijke uitstraling. Vierkante tegels worden vrijwel altijd recht gelegd. Bij rechthoekige tegels zijn er diverse keuzes. Als de tegels in wildverband of halfsteensverband worden gelegd geeft dit een landelijk effect. Met een recht patroon geeft het een design-uitstraling.

  • Maak voordat de tegelzetter komt zelf al een mogelijk legplan. Kijk waar je wil beginnen met een hele tegel om een mooie verdeling in de ruime te maken.

  • Laat de hoeveelheid die je nodig hebt checken door een vakman.

  • Bekijk de mogelijkheid om uw gehele verdieping met dezelfde vloertegel te leggen waardoor dorpels wegvallen en er een ruimtelijker effect gecreëerd wordt.

  • Denk bij de keuze van een tegel na over de meubels, kleur keuken en welk effect je wil bereiken. Voor iedere inrichting en idee is er een passende tegel verkrijgbaar. Verlichting en lichtinval zorgen ervoor dat je tegel bij iedere situatie een andere uitstraling krijgt. Onze interieurstylisten denken graag met je mee. Het altijd mogelijk om een voorbeeld tegel mee naar huis te nemen, om zo de juiste keuze te maken.

Voorbeelden en legrichting

Recht patroon:Voegen tussen tegels lopen horizontaal en verticaal en in lijn met elkaar.
Halfsteensverband:De voegen verspringen telkens 50% ten opzichte van de naast gelegen
tegel.
Wildverband:De voegen verspringen telkens op circa 15% van de naastgelegen tegel. Een geheel onregelmatig patroon is ook mogelijk.
Diagonaalverband:Ruitpatroon bij vierkante tegels. Een smalle ruimte lijkt dan breder.
Blokverband:Twee tot vier langwerpige tegels naast elkaar plaatsen zodat ze een blok vormen.
Romaansverband:Tegels van verschillende formaten worden in een bepaald patroon gelegd. Deze manier van leggen wordt meestal gekozen voor landelijke woningen.
Visgraat of Hongaarse punt:Tegels worden in een diagonaal patroon geplaatst. Deze tegels
vormen samen (door deze patronen) pijlen in een opvolgende richting.

Vind jouw ideale tegel

Bezoek onze showroom en krijg advies van een van onze tegelspecialisten voor het vinden van jouw ideale marmerlook tegel. 

Gratis e-magazine aanvragen

Ontvang het gratis e-magazine en laat je inspireren.